11 dages specialistgodkendt
Traumeuddannelse

Om 11 dages specialistgodkendt traumeuddannelse

Mange traumeuddannelser fokuserer på at forstå traumet ud fra en specifik teoretisk vinkel. Når det gælder traumeterapi, mener vi at vi som behandlere skal spille på mere end en streng. Vi skal gerne både have krop, nervesystem, emotioner og kognition i spil i behandlingen, for at behandlingen bliver tilstrækkelig effektiv. Af netop denne grund, har vi sammensat en 11-dages specialistgodkendt traumeuddannelse, der tilgodeser en sådan helhedsorienteret tilgang. Vi har derfor samlet fire specialister, fra ind- og udland, der skal gøres os klogere på hvad traumer er, ud fra forskellige forståelsesrammer og dertil hvordan vi mest effektivt kan behandle traumer, ved at inddrage forskellige aspekter i behandlingen.


En kombinations af Compassionfokuseret Traumeforståelse, EMDR behandling og traumeorienteret kropsligt arbejde gennem yoga

Vi skal møde 3 perspektiver på traumeforståelse og behandling af traumer. Disse metoder spiller godt sammen og supplerer hinanden. På vores 11 dages specialistgodkendt traumeuddannelse vil vi:

  • Møde Compassionfokuseret traumeforståelse. Dette skal bygge fundamentet til en helhedsorienteret forståelse af mennesket og af traumer. Vi skal igennem 2 intro dage til CFT og 4 specialiseringsdage med fokus på traumeforståelse og behandling i CFT.
  • Blive sat ind i EMDR. Vi gennemgår 3 dages grundtræning, som er Del1 af EMDR Danmarks godkendte uddannelse. Bliver man optaget af dette spor, kan man derfor på egen hånd fortsætte på EMDR uddannelsen hos EMDR Danmark.
  • Arbejde med hvordan man kan bruge kropslig regulering i arbejdet med traumer. Herunder især stræk og andre kropslige øvelser.

Læringsmål: 

Du får på denne 11 dages specialistgodkendt traumeuddannelse:

  • Grundlæggende forståelse af mennesket og nervesystemet ud fra forskellige vinkler
  • Grundlæggende forståelse af kognitiv bearbejdning af traumer
  • Grundlæggende forståelse af følelsesmæssig bearbejdning af traumer
  • Grundlæggende forståelse af psykoedukativt arbejde omkring traumer
  • Grundlæggende forståelse af kropslig bearbejdning af traumer
  • Grundlæggende forståelse af hvordan man arbejder med at regulere nervesystemet i bearbejdning af traumer


Opbygning – 11 dages specialistgodkendt traumeuddannelse

MODUL 1

Dag 1-2: Intro til Compassion fokuseret terapi – Ved Sanne Romdal-Bennett (DK)

Dato: 13.-14. januar 2025
Undervisningstid: 9.00-15.30 begge dage


Hvad er CFT?

Compassionfokuseret terapi er en terapeutisk tilgang, der fokuserer på at udvikle en indre stemme, som er varm, forstående, hjælpsom og opmuntrende som et centralt element i behandlingen. Men andre ord forsøges der at oparbejde en compassionate tilgang til sig selv. Grundlæggeren af CFT, Dr. Paul Gilbert, betragter compassion som en evne, der kan læres og styrkes gennem terapeutiske metoder og refleksioner. Dette kan være særligt nyttigt for dem, der lider af lavt selvværd, selvkritik, eller svære følelser som skam og skyld. CFT anvender teknikker såsom visualisering, mindfulness og dialog for at fremme denne støttende indre dialog. 



Dag 3-6: Compassion fokuseret bearbejdning af traumer – Ved Deborah Lee (UK)

Dato: 27.-30 januar 2025
Undervisningstid: 9.00-15.30 alle dage
På disse fire dage skal vi blive klogere på hvad den compassion fokuseret forståelse af traumer er, og hvordan traumer kan bearbejdes med redskaber fra Compassion Fokuseret terapi.

Compassion-fokuseret terapi (CFT) kan være meget nyttig i traumeterapi af flere grunde:

1. Regulering af følelser: Traumatiserede individer kan opleve intense og overvældende følelser som angst, skyld, skam og vrede. CFT fokuserer på at udvikle regulerende strategier, således at der både tages vare på nervesystem og svære følelser. Dette kan hjælpe med at reducere hyperaktivitet i det limbiske system, hvilket er ansvarligt for vores stressrespons.

2. Selvværd og accept: Mennesker, der har oplevet traumer, kan have stærke negative selvopfattelser og skyldfølelser. CFT arbejder med at dyrke en mere medfølende og accepterende attitude over for sig selv. Målet er at øge selvværd og reducere selvbebrejdelse efter traumatiske oplevelser.

3. Forståelse af traumereaktioner: CFT hjælper med at normalisere traumereaktioner og anerkender dem som naturlige og forståelige reaktioner på ekstreme situationer. Dette kan mindske den skyld og skam, som er naturligt forbundet med traumereaktioner.

4. Arbejde med tilknytningsmønstre: Traumer kan påvirke vores tilknytningsmønstre og evnen til at opbygge sunde relationer. CFT kan hjælpe med at bygge en bro til andre mennesker og tilliden til dem, ved at dyrke en følelse af sikkerhed og tillid gennem forskellige øvelser og refleksioner.

5. Fokus på ressourcer og styrker: I CFT er der også fokus på individets styrker og ressourcer. Dette kan hjælpe til at tydeliggøre hvad der fungerer godt for den enkelte, og hvordan dette kan understøtte helingsprocessen.

Samlet set kan Compassion-fokuseret terapi tilbyde en holistisk tilgang til traumeterapi ved at arbejde med både følelsesmæssig regulering, selvaccept, relationer og styrkelse af individets indre ressourcer. Den compassionfokuseret tilgang kan være med til at skabe en sikker og støttende ramme for helingsprocessen efter traumer.

FORHÅNDSGODKENDELSE af modul 1
Specialist i Sundhedspsykologi, emneområde 11.4.4.2.2. Teori og Intervention i det kliniske arbejde – Uddannelse retning Voksne: 30 timer
Specialist i Psykoterapi, emneområde 12.4.4.2.3 Anden teoretisk referenceramme – Kognitiv/adfærdsterapeutisk: 30 timer
Psykotraumatologi, emneområde: 14.4.4.2.2.2. Intervention på individuelt plan længerevarende og kroniske traumer: 12 timer

Modul 1 er godkendt på som en del af systematisk efteruddannelse for ydernummer psykologer.


MODUL 2:

Dag 7-9: Grundkursus i EMDR – Ved Sophie Luel-Brockdorff (Godkendt som del 1 af EMDR uddannelsen)

Dato: 28.-30. april 2025
På disse dage vil kursisten møde en teoretisk gennemgang om EMDR-terapi. Herunder tænkningen og opbygningen af arbejdet med EMDR. Evidensbaseret forskning på området, videovisning af arbejdet med EMDR og praktisk træning i EMDR behandling på eget materiale i små grupper.

Hvad er EMDR?

Eye Movement Desensitization and Reprocessing (EMDR) er en terapeutisk tilgang udviklet til behandling af traumer og posttraumatisk stresslidelse (PTSD). Metoden blev udviklet af psykologen Francine Shapiro i 1980’erne og er siden blevet anerkendt som en effektiv behandlingsmetode.

EMDR er baseret på ideen om, at traumer og negative oplevelser kan forårsage blokeringer eller ubalance i den måde, vores sind bearbejder og håndterer information på. Dette kan resultere i vedvarende traumatiske minder, intense følelser og negative overbevisninger om os selv og verden omkring os.


EMDR terapi er en terapi i 8 Faser, der involverer:
1. Historieoptagelse: Terapeuten indsamler oplysninger om klientens traumer, symptomer og tidligere erfaringer. Samt vurderer klientens parathed til at indgå i EMDR bearbejdning.

2. Forberedelse: Psykoedukation vdr. EMDR og Traumeforståelse. Stabiliserings øvelse og mestringsstrategier trænes efter behov.

3. Aktivering og assesment af den traumatiske oplevelse, der er udvalgt til bearbejdning.

4. Bearbejdning af de informationer der knytter sig til den traumatiske oplevelse med Bilateral stimulation.

5. Integration: Når traumemindet bliver mindre belastende, arbejder terapeuten med klienten på at integrere positive tanker, følelser og overbevisninger for at støtte helingsprocessen.

6. Bodyscan: Kroppen scannes for kropslige fragmenter af traumehændelsen

7. Afslutning. Debriefing samt psykoedukation i forhold til hvad klienten kan opleve mellem sessioner og  understøttelse af håndtering af ubehag mellem sessioner.

8. Reevaluering. Hver session starter med en evaluering af klientens progression både globalt men også i forhold til den specifikke oplevelse man arbejdede med i forrige session.

I EMDR er formålet at hjælpe klienter med at bearbejde og integrere traumatiske minder på en adaptiv måde i erindringsnetværkene.

FORHÅNDSGODKENDELSE af EMDR delen af kurset:

Specialistuddannelse i psykoterapi (voksne)

Alternativ metode, emneområde 12.4.4.2.3 – 12 timer
Specialistuddannelse i sundhedspsykologi

Intervention i det kliniske arbejde 11.4.4.2.2. – 12 timer
Specialistuddannelse i psykotraumatologi

Intervention på individuelt plan i relation til akutte traumer 14.4.4.2.2.1. – 12 timer
Intervention på individuelt plan i relation til længerevarende og kroniske traumer 14.4.4.2.2.2.
Specialistuddannelse i psykopatologi

Behandling. 13.4.4.2.3. – 12 timer


Dag 10-11: Kropsligt arbejde med traumer gennem yogaen – Ved Birgitte Gorm

Dato: 2. -3. juni 2025
Undervisningstid: 9.00-15.30 begge dage

På disse to-dage har vi fokus på kropsorienteret traumeterapi og vil vi sammen med underviseren, psykolog og ph.d. Birgitte Gorm, undersøge, hvordan yoga kan praktiseres konkret i traumebehandling og have en positiv indflydelse på balancen og reguleringen af nervesystemet. Undervisningen vil omfatte specifikke øvelser, der hjælper klienten med at stabilisere og nedregulere den kroniske aktivering af det autonome nervesystem, som ofte er en del af symptombilledet hos traumatiserede klienter. På kurset vil du få mulighed for at opleve, hvordan bevægelse, åndedræt og kontakt kan anvendes til at stabilisere og regulere nervesystemet, hvilket er til gavn både for psykologen og klienten ved håndtering af traumemateriale. Der vil også blive gennemgået risikofaktorer ved yoga og mindfulness i forbindelse med traumebehandling samt generelle tips til, hvordan man kan modificere yoga- og mindfulnesspraksisser, som ofte vil være uegnede til PTSD-behandling.

Målgruppe: 

1. Psykologer der som minimum har indsendt autorisationsansøgning(det er ok at den ikke er færdigbehandlet). Der kan søges om dispensation, som psykolog, hvis du er tæt på at afsende autorisationsansøgningen.
2. Psykoterapeuter med speciale i traumebehandling
3. Læger med specialisering i psykoterapi

Hvis du er i tvivl om du er en del af målgruppen bedes du kontakte Kaja på kaja@gropsykolog.dk

Deltagerantal: 

Max 28 personer

Psykologernes specialistuddannelse: 

Begge moduler er godkendt på psykologernes specialistuddannelse. Se hvilke dele af uddannelsen under beskrivelsen af hvert modul.

Pris:

Samlet pris for hele kurset: 19.500 kr. (+moms).

Det er muligt at købe modul 1 eller 2 særskilt, såfremt du ønsker dette, kan du kontakte Kaja på kaja@gropsykolog.dk

Modul 1 koster 12.000 kr

Modul 2 koster 12.000 kr.
Som kommunal eller regional ansat psykolog kan du søge om midler fra den kommunale/regionale kompetencefond og få betalt 80 % af kurset herfra.

Deltagerform og Adresse:

Deltagelse via fremmøde på vores fysiske adresse:
Grønløkkevej 8D, 5000 Odense C

Sprog: 

Undervisningen foregår på dansk og på engelsk. Du skal derfor kunne forstå både dansk og engelsk på et rimeligt niveau.

Kursusbevis: 

Du vil modtage et kursusbevis hvis du er fremmødt og aktiv til 90 % af undervisningen.

Købsbetingelser: 

Når du har tilmeldt og betalt for kurset, er tilmelding bindende. Penge betales ikke retur hvis du som deltager aflyser din deltagelse. Du kan efter aftale sælge din kursusplads videre, såfremt det er til afstemt målgruppe.



Video der introducere CFT:



Video der introducere EMDR: